Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Βραβεύτηκαν οι «Μάηδες της Μακρινίτσας»! "ΕΥΓΕ"!


Ανώτατη διάκριση στους Βολιώτες Αλέξανδρο Καπανιάρη και Νίκο Τσούκα από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών
taxydromos.gr
Μου αρέσει!Σχολιάστε




Βραβεύτηκαν οι «Μάηδες της Μακρινίτσας»

Τελευταία ενημέρωση: 2016-01-17, 18:12:11
Ο Αλέξανδρος Καπανιάρης και ο Νίκος Τσούκας βραβεύτηκαν για τους «Μάηδες της Μακρινίτσας»

Ο Αλέξανδρος Καπανιάρης και ο Νίκος Τσούκας βραβεύτηκαν για τους «Μάηδες της Μακρινίτσας»

Επιβράβευση μιας γόνιμης ερευνητικής συνεργασίας αποτελεί η κορυφαία διάκριση που απέσπασε η έκδοση με θέμα τους «Μάηδες της Μακρινίτσας» από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η συγκεκριμένη έκδοση, που συνυπογράφεται συγγραφικά από τους Αλέξανδρο Καπανιάρη και Νίκο Τσούκα, συγκαταλέγεται μεταξύ των πέντε επιστημονικών εργασιών, στις οποίες θα απονεμηθεί το κορυφαίο βραβείο Λυσίμαχου Καυταντζόγλου, σε ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη άνοιξη στην Αθήνα.
Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ
Η ερευνητική εργασία των δύο ερευνητών και ένθερμων φίλων του πολιτισμού, ξεχώρισε ανάμεσα σε πολλές συμμετοχές.
Τα μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής του Καυταντζογλείου Βραβείου, αφού εξέτασαν τις εισηγήσεις αξιολόγησης των έργων που είχαν κατατεθεί, αποφάσισαν να βραβευθούν, σύμφωνα με τη βαθμολογία που έλαβαν, οι ακόλουθοι υποψήφιοι:
Τζωρτζοπούλου Κυριακούλα με το έργο «Ευεργέτες στην Αθήνα του 1ου αι. π.Χ. - 1ου αι. μ.Χ.».
Ευκλείδου Καλλιόπη με το έργο «Τοπίο και Κοινωνικές Ταυτότητες στη Μυκηναϊκή Αργολίδα. Προσεγγίζοντας την Οργάνωση του Χώρου με τη Χρήση Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών».
Ντέλιου Ασημίνα με το έργο «Παραδοσιακές Ελληνικές Φορεσιές. Βόρεια Εύβοια».
Ζαμπάκη Θεοδώρα με το έργο «Η εικόνα του Μεγάλου Αλεξάνδρου σε Άραβες ιστορικούς της πρώιμης και μέσης περιόδου».
Καπανιάρης Αλέξανδρος και Τσούκας Νικόλαος με το έργο «Οι Μάηδες της Μακρινίτσας».
Η παραπάνω διάκριση είναι ιδιαίτερα σημαντική, διότι είναι ταυτόσημη με την:
«Απονομή βραβείου υπό της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών για την βράβευση επιστημονικού έργου πραγματευομένου περί της Ιστορίας, Φιλοσοφίας, Φιλολογίας, Λαογραφίας, Αρχαιολογίας του αρχαίου, βυζαντινού, μεσαιωνικού ελληνισμού ή Ιστορίας της Νεωτέρας Τέχνης, γραμμένου σε καθαρεύουσα ή απλή δημοτική» όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά από τους θεσμοθέτες του βραβείου.
Ο διπλωμάτης Λυσίμαχος Λ. Καυταντζόγλου (1870-1932), γιος του περίφημου αρχιτέκτονα και καθηγητή του Πολυτεχνείου Λύσανδρου Καυταντζόγλου, αδελφός του νομικού και πολιτικού Ιωάννη Καυταντζόγλου και απόφοιτος ο ίδιος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, διέθεσε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κληροδότημα για τη χρηματοδότηση βραβείου για επιστημονικές εργασίες σχετικές με την Ελλάδα, γραμμένες στην ελληνική γλώσσα και εντασσόμενες σε όλους τους επιστημονικούς κλάδους που θεραπεύονται στη Φιλοσοφική Σχολή.
Η Διαχειριστική επιτροπή του «Καυταντζόγλειου βραβείου» απαρτίζεται από τον Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής, ο οποίος προεδρεύει της επιτροπής, και τους Προέδρους των Τμημάτων Φιλολογίας, Ιστορίας - Αρχαιολογίας και Φ.Π.Ψ.

Στα χνάρια της παράδοσης
Η βραβευμένη έκδοση, η οποία αναδεικνύει ένα πανάρχαιο έθιμο, το οποίο, σημειωτέον, θέτει υποψηφιότητα καταγραφής ως άυλο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς από την ΟΥΝΕΣΚΟ, προέκυψε στο πλαίσιο αφιερώματος για το λαϊκό ζωγράφο Θεόφιλο. Προηγουμένως θα υποβληθεί ανάλογος φάκελος στο υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου να καταγραφεί στον εθνικό κατάλογο.
Η έκδοση πραγματοποιήθηκε με αφορμή ένα κύκλο εκδηλώσεων με τίτλο «Στου Βόλου τα χωριά με το Θεόφιλο - αξιοποιώντας την τοπική μας κληρονομιά» για το λαϊκό ζωγράφο Θεόφιλο, που αποτύπωσε και ο ίδιος χαρακτηριστικά τους Μάηδες της Μακρινίτσας. Ο λαϊκός ζωγράφος και ένα παμπάλαιο λαϊκό δρώμενο, συνδέονται σε μια παράλληλη πορεία, που δίνει το πολιτιστικό στίγμα της Μακρινίτσας και της περιοχής μας κατ’ επέκταση.
«Η συνεργασία ξεκίνησε ουσιαστικά όταν ο ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ μου ανέθεσε τη δημιουργία ενός μικρού εντύπου στο πλαίσιο του παραπάνω προγράμματος και απευθύνθηκα στον Αλέξανδρο για να συνεργαστούμε» αναφέρει ο Νίκος Τσούκας, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ. Το υλικό που συγκεντρώθηκε, στο μεταξύ, αξιοποιήθηκε στην έκδοση για τους «Μάηδες της Μακρινίτσας», η οποία προέκυψε με τη σύμφωνη γνώμη του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Βόλου και υλοποιήθηκε με τη γενναιόδωρη χορηγία της οικογένειας Σταύρου και Λορέττας Κωνσταντινίδη.
Η έκδοση προέκυψε ουσιαστικά «από το ενδιαφέρον και τη γνώση που αποκόμισα για το συγκεκριμένο έθιμο, και κυρίως το υλικό που συγκέντρωνα κατά καιρούς και το υλικό που μου εμπιστεύτηκε ο Σπύρος Κουικούμης, ο οποίος ήταν ο πρώτος Κοινοτάρχης Μακρινίτσας που αναβίωσε το έθιμο στα 1957.Η προσπάθεια έλαβε επιστημονική διάσταση μέσω της συνεργασίας με τον Αλέξανδρο Καπανιάρη και ολοκληρώθηκε με τις φωτογραφίες που παραχώρησε ο Λέων Μουρτζούκος» επισημαίνει ο κ. Τσούκας.
Το έθιμο των Μάηδων της Μακρινίτσας είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ενώ όπως τονίζει από την πλευρά του ο κ. Καπανιάρης «πρόκειται για ένα λαογραφικό έθιμο που έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα, στα Διονυσιακά μυστήρια και φτάνει μέχρι την Τουρκοκρατία. Υπήρξε πρωτογενής καταγραφή του εθίμου από λαογράφους και τοπικούς ιστορικούς, αλλά η πληροφορία ήταν κατακερματισμένη. Η συγκεκριμένη έκδοση αποτελεί ολοκληρωμένη καταγραφή του εθίμου, προκειμένου να αντιληφθεί κάποιος ποια είναι η δομή του, οι χαρακτήρες του, και πως εξελίσσεται στο χρόνο».
Κοινός στόχος των συγγραφέων του βραβευμένου βιβλίου είναι ο εμπλουτισμός με επιπλέον στοιχεία για το Πήλιο, τη χλωρίδα, την πανίδα, τις διαδρομές των Μάηδων, που θα συνθέσουν τη δεύτερη έκδοση, με την προοπτική της καταγραφής του συγκεκριμένου εθίμου ως μνημείου άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, από την ΟΥΝΕΣΚΟ.

Ηθική επιβράβευση
Οι δύο ερευνητές, οι οποίοι συνεχίζουν τη συνεργασία τους στο πεδίο της «Μαγνήτων Κιβωτού», του φορέα πολιτισμού της Μητρόπολης Δημητριάδος, ως οργανωτικός γραμματέας ο Αλέξανδρος Καπανιάρης και ως γενικός γραμματέας ο Νίκος Τσούκας, συνυπογράφουν επίσης την έκδοση για τα Ζαγοριανά καράβια και το ημερολόγιο με τίτλο «Ναυτιλία της Μαγνησίας-Μνήμες και όψεις του εμπορίου και της ναυτιλίας στο ανατολικό Πήλιο από το 1600 μέχρι το 1900». Η συγκεκριμένη έκδοση εντάσσεται στο πλαίσιο του θεματικού έτους της «Μαγνήτων Κιβωτού» για τον πολιτισμό της θάλασσας και έχει ήδη υποβληθεί προς αξιολόγηση στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, διεκδικώντας ανάλογο βραβείο.
Η σημαντική διάκριση που απέσπασαν οι «Μάηδες της Μακρινίτσας» αποτέλεσε επιβράβευση της κοινής προσπάθειας και προσέφερε ηθική ικανοποίηση στους δύο συγγραφείς.
«Με χαροποίησε ιδιαίτερα το βραβείο που απέσπασε η συγκεκριμένη έκδοση, γιατί είναι μια δικαίωση των κόπων και της συνεργασίας με το Νίκο Τσούκα επί αρκετά χρόνια και θεωρώ ότι το γεγονός αυτό είναι θετικό και για τη Μακρινίτσα και για το Πήλιο και για την περιοχή μας γενικότερα», επισημαίνει ο Αλέξανδρος Καπανιάρης. Ο Νίκος Τσούκας αναφέρει από την πλευρά του ότι «το βραβείο είναι σαφέστατα μια ηθική ικανοποίηση και αποτελεί το έναυσμα για συνέχιση της προσπάθειάς μας, η οποία αποδίδει καρπούς και στο πλαίσιο της κοινής μας δράσης στη «Μαγνήτων κιβωτό».
Οι δύο ερευνητές είναι ένθερμοι υποστηρικτές της παράδοσης και του πολιτισμού, ενώ όπως αναφέρει ο κ. Καπανιάρης «είναι πολύ σημαντική η διαφύλαξη της παράδοσης, των αξιών του λαϊκού πολιτισμού και πιστεύω ότι όλοι έχουμε ανάγκη να επιστρέψουμε στις ρίζες μας, να αφουγκραστούμε το παρελθόν και με βάση αυτό να κινηθούμε στο μέλλον».
Ο τ. Κοινοτάρχης Μακρινίτσας, Νίκος Τσούκας, ανατρέχει στο μότο «ένα μέλλον από το παρελθόν», που είχε αναδειχθεί μέσω του δικτύου «Ελλήνων οι Κοινότητες», το οποίο συγκροτήθηκε με δική του πρωτοβουλία. Ο ίδιος εκφράζει τη βεβαιότητα ότι «πρέπει να ακουμπάμε στις αξίες του παρελθόντος και να προχωράμε μπροστά. Το ισχυρό σημείο της Ελλάδας στις δύσκολες μέρες που διανύουμε είναι ο πολιτισμός, τον οποίο πρέπει να διασώσουμε, προκειμένου να περάσει και στις επόμενες γενιές».
Ερευνητές του πολιτισμού
Οι δύο ερευνητές και υπέρμαχοι της παράδοσης και του πολιτισμού έχουν αναπτύξει πολύπλευρη δράση στο πεδίο όπου δραστηριοποιούνται. Ο Αλέξανδρος Καπανιάρης, δημιουργός επίσης του έργου «Ταγματάρχης Δημήτριος Γ. Κασλάς, Η στρατιωτική διαδρομή, ο άνθρωπος, η εποχή», που κυκλοφορεί σε δεύτερη εμπλουτισμένη έκδοση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, εργάζεται ως καθηγητής Πληροφορικής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και υπεύθυνος του Κέντρου Πληροφορικής & Νέων Τεχνολογιών (ΚΕ. ΠΛΗ.ΝΕ.Τ.) Μαγνησίας και είναι υποψήφιος Διδάκτωρ Λαϊκού Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και ΤΠΕ στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής & Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού).
Εχει διατελέσει δημοτικός σύμβουλος Ζαγοράς, πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου δήμου Ζαγοράς, πρόεδρος Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού του δήμου Ζαγοράς, ενώ κατά το διάστημα 2007-10 διετέλεσε Ειδικός Σύμβουλος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας σε θέματα εθελοντισμού, κοινωνικών εταίρων, πολιτισμού, νέων τεχνολογιών & εκπαίδευσης.
Ο Νίκος Τσούκας, αντίστοιχα, διετέλεσε πρόεδρος της Κοινότητας Μακρινίτσας επί τρεις τετραετίες, 1990 - 2002, έχοντας θητεύσει προηγουμένως ως κοινοτικός σύμβουλος και αντιπρόεδρος της Κοινότητας. Το 1997 είχε την πρωτοβουλία της συγκρότησης του Εθνικού Δικτύου Παράδοσης Πολιτισμού και Κοινοτικού Βίου «...των Ελλήνων οι Κοινότητες...» και εκλέχθηκε Πρόεδρος του Δικτύου, με έδρα τη Μακρινίτσα, μέχρι το 2002.
Στη διάρκεια της θητείας του διοργάνωσε πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων στη Μακρινίτσα, αναδεικνύοντας την πλούσια πολιτιστική παράδοση της περιοχής μας, ενώ διετέλεσε εκδότης - διευθυντής του περιοδικού «ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑ». Από το 2007 έως το Δεκέμβριο του 2010 διετέλεσε ειδικός συνεργάτης σε θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Πολιτισμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας, ενώ από το 2006 μέχρι τον Ιούλιο του 2013 δραστηριοποιήθηκε στην παραγωγή πολιτιστικού και κοινωνικού έργου στο Κοινωφελές Ιδρυμα Νικολάου και Ελένης Πορφυρογένη.



Το εξώφυλλο της βραβευμένης έκδοσης
Το εξώφυλλο της βραβευμένης έκδοσης
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πες το!