Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Archaeological Museum of Thessaloniki, Macedonia, northern part of Greece.

 
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Archaeological Museum of Thessaloniki, Macedonia, northern part of Greece.
          Ένα από τα σημαντικότερα μουσεία της χώρας, η επίσκεψη στο οποίο αποτελεί καθήκον για κάθε πνευματικό άνθρωπο που βρίσκεται για οποιοδήποτε λόγο στη Θεσσαλονίκη.
Στις συλλογές του περιλαμβάνονται «αντικείμενα και ανασκαφικά σύνολα από έρευνες οι οποίες έχουν διενεργηθεί από την Αρχαιολογική Υπηρεσία σε ολόκληρη τη Μακεδονία από το 1912 μέχρι σήμερα και  σκοπός του είναι να φωτίσει τις όψεις του πολιτισμού που αναπτύχθηκε κυρίως στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και των όμορων νομών, από την αυγή της προϊστορίας μέχρι την ύστερη αρχαιότητα, τους πρώτους, δηλαδή, χριστιανικούς αιώνες».
 Στα εκθέματά του συμπεριλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, μια πλούσια συλλογή από αγγεία διαφόρων εποχών, τμήματα  από ταφικά μνημεία, ξεχωρίζουν, όμως, η συλλογή από το χρυσό των Μακεδόνων,  καθώς και ο εξαιρετικής σημασίας  (αμέσως πιο κάτω εικονιζόμενος) Πάπυρος  του Δερβενίου (τεμάχιά του στη φ.1319), ο οποίος είναι αρχαίο ελληνικό χειρόγραφο και ένα από τα αρχαιότερα γνωστά φιλολογικά έγγραφα της Ευρώπης. Χρονολογείται στο δεύτερο ήμισυ του 5ου αιώνα π.Χ. Βρέθηκε το 1962 στον τάφο ενός ευγενούς στο Δερβένι. Αρχικά το κείμενο έμεινε αμετάφραστο, ώσπου τον Οκτώβριο του 2006, ο Έλληνας καθηγητής κλασσικής φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ και παπυρολόγος Κυριάκος Τσαντσάνογλου ανακοίνωσε την επιτυχή πλήρη μετάφραση του κειμένου. Περιέχει την φιλοσοφική έκθεση ενός άγνωστου συγγραφέα περί της γεννήσεως των θεών. Πιστεύεται ότι ο συγγραφέας ανήκε στο περιβάλλον του Αναξαγόρα.

   http://s.nbst.gr/files/1/2015/10/papiros.jpg     http://www.pronews.gr/portal/sites/default/files/styles/830x420/public/GALLERY/archeotero-vivlio-tis-evropis-700x360.jpg

                    Το έτερο κορυφαίο έκθεμα του μουσείου είναι ο (πιο κάτω) περίφημος χάλκινος κρατήρας του Δερβενίου (φ. 1309,1310), ο οποίος είχε χρησιμοποιηθεί ως οστεοδόχο σκεύος. Το αριστουργηματικό και μοναδικό στο είδος του έργο σώζεται ακέραιο και το χρυσό του χρώμα οφείλεται στη μεγάλη περιεκτικότητα κασσίτερου στο κράμα του χαλκού. Κεντρικές μορφές είναι ο Διόνυσος με την Αριάδνη. Ο γυμνός νεαρός θεός ακουμπά σε βράχο ανέμελος, έχει το δεξί χέρι ακουμπισμένο πάνω στο κεφάλι του, το δεξί του πόδι πάνω στα πόδια της Αριάδνης, ενώ συνοδεύεται από ένα πάνθηρα. Από το νεκροταφείο του Δερβενίου, κοντά στη Θεσσαλονίκη (330 – 320 π.Χ.)

                                   
http://www.komvos.edu.gr/mythology/images/dionysos/derveni/20_derveni.jpg            https://lh4.googleusercontent.com/-3UWwkuuqbvY/VGOjouIWqfI/AAAAAAAAKH0/P3jOgjdhQh4/s1600/macedonian_piece_of_art.PNG

        Σπεύσατε. Το μουσείο είναι σε κεντρικό σημείο της πόλης, κοντά στο χώρο της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης (φ. 1343).    ν.μ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πες το!